Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KCO040

Kloosterweekend 'Gnostiek in het klooster'

Kloosterweekend 'Gnostiek in het klooster'
Cursuscode: KCO040

Deze activiteit vindt plaats in een prachtige omgeving: het klooster van de Norbertijen in Heeswijk-Dinther. Het programma duurt van vrijdagmiddag t/m zondagmiddag. Het thema is gnostiek.

‘Gnosis’ betekent bovenzinnelijk inzicht en dat is van alle tijden en alle religies. ‘Gnostiek’ is echter een specifieke uitkomst daarvan. De weg van de gnosis kan tot vele soorten van inzicht leiden die historisch en cultureel gebonden zijn. Gnosis is het Oudgriekse woord voor ‘kennis’. Of ‘kennis van het hart’, zoals gnostiekkenner Gilles Quispel het altijd benoemde. Gnosis is de kern in de religieuze overtuiging van een aantal religies die zich in de eerste eeuwen na Chr. ontwikkelden. Onder de Nag Hammadi geschriften, zoals die in 1946 in zuid Egypte zijn gevonden, bevinden zich evangelieteksten en hermetische geschriften. Dat is Griekse gnosis. De zuiver gnostieke geschriften in deze geschriften zijn christelijke geschriften.

Programma:

Vrijdagmiddag tussen 14:00 en 17:00 uur worden de deelnemers verwacht in het klooster van de Norbertijnen in Heeswijk-Dinther.

Voor de cursus kunnen we het gehele weekend gebruikmaken van een mooie cursusruimte in het gastenverblijf van het klooster.

Vrijdagavond start de cursus met een korte inleiding op het programma. Waarna we ons op een creatieve wijze gaan bezighouden met een aantal sprookjes en religieuze verhalen.

Zaterdagmorgen duiken we pas echt in de gnostiek en de Gnosis. We starten met de geschiedenis van de gnostiek. Waarna we ons richten op het verbod op de kennis van goed en kwaad. In de gnostiek leidde dit uiteindelijk tot een breuk met het Oude Testament. Ook de Griekse filosofie heeft z’n sporen nagelaten in de vorming van de gnostiek. Met name Plato heeft een (dubieuze) rol gespeeld. En natuurlijk mag het gedachtengoed van de oude Egyptenaren niet ontbreken in onze eerste verkenning. We sluiten de ochtend af met een exposé over morele vrijheid en morele slavernij.

Zaterdagmiddag staat geheel in het teken van het thema zonde en schuld, leven, dood en opstanding. We lezen een aantal teksten uit het evangelie van Thomas. Maar ook een aantal middeleeuwse en latere mystici laten we aan het woord komen. En vragen we ons af wat de betekenis van de gnostiek is geweest voor latere – ook 20ste eeuwse – mystici. En wat heeft het ons nu nog te zeggen?

Ergens in de middag lassen we tijd en ruimte in voor een wandeling in de schitterende omgeving of een bezoek aan de heerlijke boekwinkel van het klooster.

Zaterdagavond kijken we naar een mooie en zeker spirituele film. De keuze is een verrassing…

Zondagmorgen nemen we deel aan de Eucharistie (niet verplicht). Na de koffie maken we een uitstapje naar Hindoeïsme en Boeddhisme.

Zondagmiddag na de middagmaaltijd komen we nog een keer bij elkaar om ons te buigen over het onderwerp ‘spirituele groei’. We laten Thomas weer spreken. Nu over handelen en niet-handelen en de oordelende blik. Tenslotte zoeken we naar de verbinding met het Ware en de Gnostiek als spiritueel pad. Waarna we, na een heerlijk kopje thee, geheel verlicht huiswaarts gaan.

Abdij van Berne; Deze Norbertijnen-gemeenschap is de langst bestaande kloostergemeenschap van Nederland en kent een bewogen geschiedenis. De abdij werd gesticht in 1134, in het gehuchtje Berne aan de Maas, vlakbij Heusden.

De cursusprijs is 240 euro; overnachting en maaltijden kosten 109 euro; dus opgeteld betaalt de deelnemer 349 euro. Deelnemers krijgen een factuur waarop cursuskosten en extra kosten apart genoemd zijn. 

Vrijdag 16 december 2022
1 Themabijeenkomst van 48 uur , meerdere bijeenkomsten per week aanvangstijd 16:00
Prijs: € 240,00 plus € 109,00 materiaalkosten te betalen tijdens de Themabijeenkomst.
Dhr. J. (Jielis) van Baalen
16:00 - 16:00
Locatie: Abdij Heeswijk Dinther (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
J. (Jielis) van Baalen
J. (Jielis) van Baalen
Vanaf de zomer van 2009 tot december 2012 woonde en werkte ik als freelance-journalist in de Egyptische hoofdstad Cairo. Gedurende de opstand in Egypte heb ik verslag gedaan van de ontwikkelingen daar, onder andere als correspondent voor het Reformatorisch Dagblad. Daarnaast was ik als gastdocent aan de Cairo University verbonden. Tot 2021 was ik als docent professionele ethiek verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam. https://jielisvanbaalen.nl/over-mij/