Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: MEM065

Kennismaking met de wereld van de familieopstellingen

Kennismaking met de wereld van de familieopstellingen
Cursuscode: MEM065

Familieopstellingen zijn een manier om gedragspatronen bij mensen te onderzoeken. De invalshoek daarbij is de familieachtergrond. We zijn allemaal onderdeel van een familie. We hebben relaties met alle familieleden die onze manier van even kleuren. Steeds meer wordt duidelijk dat ook onze relatie met voorgaande generaties ons meer beinvloeden dan we ons bewust zijn. Als bepaalde familieleden of emoties ooit uitgesloten werden omdat er dingen zijn gebeurd die toen te pijnlijk of te moeilijk waren, dan blijven die aandacht vragen bij latere generaties. Dat ziet er uit als lastige patronen waar we tegen beter weten in aan vast houden. Bijvoorbeeld; iemand niet los kunnen laten, niet komen tot actie, een schuldgevoel wat je niet thuis kunt brengen etc. In een familieopstelling onderzoeken we waar zulke patronen een oorsprong hebben. Soms is dat ontroerend, soms pijnlijk. Zoals het leven zelf ook liefdevol en tegelijk meedogenloos kan zijn. Bij familieopstellingen gaan we op zoek naar verborgen waarheden die ontdekt willen worden. Als dat gebeurt gaan we ons vaak vrijer voelen.

In de cursus leer je in 4 avonden over de achtergrond waar familieopstellingen op gebaseerd zijn. We starten elke avond met het kennismaken met principes van systemisch werk. Daarna onderzoeken we dat onderdeel in praktische oefeningen die je alleen of in kleine groepen doet en waarbij je ervaart hoe opstellen werkt. Iedereen komt aan bod.
Onderwerpen zijn:
- wat zijn "systemen"
- loyaliteit
- systemisch waarnemen
- genogram maken
- welke principes zijn er?
- hoe ontstaan patronen?
Wanneer er ruimte voor is doen we een familieopstelling waarbij we werken met een vraag van een van de deelnemers.
Doel:
Je leert en ervaart hoe onbewuste bindingen uit de familieachtergrond bij jou doorwerken in het hier en nu. Je vergroot je systemisch bewustzijn. Je maakt kennis met het systemisch gedachtengoed. Je leert niet hoe je een opstelling kan begeleiden.

 

Donderdag 5 maart 2020
8 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 155,00
Mw. E. (Eva) van Vugt

De docent kan u een kleine bijdrage vragen voor kopieën.

19:30 - 22:00
Locatie: Volksuniversiteit Geldrop (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
E. (Eva) van Vugt
E. (Eva) van Vugt
Van huis uit maatschappelijk werker met jarenlange ervaring in eerst medisch maatschappelijk werk en momenteel werkzaam als gedragstrainer bij de reclassering. Ik heb in 2017 een opleiding afgerond in systemisch werk; familieopstellingen, organisatieopstellingen en systemisch coachen aan het Bert Hellinger Instituut in Groningen. Daarna de specialisatie familieopstellingen voor kinderen en jongeren gevolgd bij Ingrid Dykstra/UNLP. Sindsdien begeleid ik familieopstellingen als ZZP'er in Eindhoven en ben betrokken bij de introductie van systemisch werk binnen de reclassering. Voor meer informatie mag u me bellen op tel.nr. 06-49942845