Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: MEM065

Familieopstellingen, een introductie

Familieopstellingen, een introductie
Cursuscode: MEM065

Familieopstellingen, een introductie  - We schuiven de cursus door naar het Najaar - 

Familieopstellingen, ook  wel systemisch werk genoemd, verklaren gedrag van mensen vanuit ieders familieachtergrond. Steeds meer wordt duidelijk dat ook onze relatie met voorgaande generaties, zelfs als we die nooit gekend hebben, ons meer beïnvloeden dan we ons bewust zijn. Ingrijpende ervaringen die onze familie in het verleden niet kon verwerken blijven aandacht vragen  bij latere generaties doordat we patronen ontwikkelen. In opstellingen onderzoeken we waar gedragspatronen die niet handig of logisch zijn maar waar we toch aan vasthouden, een oorsprong hebben en waarvoor ze ooit een oplossing waren. We doen dat door mensen, of poppetjes, of hulpmiddelen, neer te zetten en te kijken en voelen wat ze vertellen en welke reacties dit oproept. Soms is dat ontroerend, soms pijnlijk, omdat het gaat om verborgen waarheden die ontdekt willen worden. Als dat gebeurt gaan we ons vaak vrijer voelen.

In de cursus leer je in 8 avonden over de achtergrond van dit familieopstellingenwerk. We starten elke avond met het bespreken van invalshoeken en principes van systemisch werk. Daarna onderzoeken we in praktische oefeningen, alleen of in kleine groepen, hoe dit werkt. Iedereen komt aan bod.

Onderwerpen zijn:
wat zijn "systemen"
hoe werkt loyaliteit
systemisch waarnemen
genogram maken
welke principes zijn er?
hoe ontstaan patronen?
Wanneer er ruimte voor en behoefte aan is doen we een familieopstelling waarbij we werken met een vraag van een van de deelnemers.

De cursus is bedoeld voor mensen die nieuwsgierig zijn naar waarom mensen doen wat ze doen en hoe we in alles wat we doen verbonden zijn met vorige generaties. Je gaat herkennen en ervaren hoe familieachtergrond bij mensen doorwerkt in het hier en nu. Je vergroot je systemisch bewustzijn. Je maakt kennis met systemische principes en het systemisch gedachtengoed. Je leert niet hoe je een opstelling kan begeleiden.

De cursus is voor iedereen toegankelijk. Er is geen voorlopleiding nodig. Er zijn geen verplichte huiswerkopdrachten. Mensen kunnen en mogen zelf thuis aan de slag met de lesstof.

Je hoeft niets mee te nemen naar de les; en er zijn geen extra materiaalkosten. De deelnemers krijgen op verzoek na de les een samenvatting opgestuurd per mail.

Twijfel je over inschrijving? Je mag contact opnemen met Eva: info@jekindopzijnplek.nl

Waarom je deze cursus niet mag missen? Je blik op de wereld krijgt een nieuwe dimensie. Hij zal niet meer dezelfde zijn. 

 

Woensdag 24 november 2021
8 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 152,50
Mw. E. (Eva) van Vugt

De docent kan u een kleine bijdrage vragen voor kopieën.

19:30 - 22:00
Locatie: Volksuniversiteit Geldrop (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
E. (Eva) van Vugt
E. (Eva) van Vugt
Van huis uit maatschappelijk werker met jarenlange ervaring in eerst medisch maatschappelijk werk en momenteel werkzaam als gedragstrainer bij de reclassering. Ik heb in 2017 een opleiding afgerond in systemisch werk; familieopstellingen, organisatieopstellingen en systemisch coachen aan het Bert Hellinger Instituut in Groningen. Daarna de specialisatie familieopstellingen voor kinderen en jongeren gevolgd bij Ingrid Dykstra/UNLP. Sindsdien begeleid ik familieopstellingen als ZZP'er in Eindhoven en ben betrokken bij de introductie van systemisch werk binnen de reclassering. Voor meer informatie mag u me bellen op tel.nr. 06-49942845