Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: MEM054

Filosofie: Het goede leven en de vrije markt

Filosofie: Het goede leven en de vrije markt
Cursuscode: MEM054

Centraal in deze filosofische cursus van 6 ochtenden (of 8 lessen van 1,5 uur als we de groep moeten splitsen) staat wat het ideaal van een 'goed leven' betekent in relatie tot de wereld waarin we nu leven. Bijzondere aandacht verdient de ontwikkeling van de markteconomie als uiting van de moderniteit, omdat die een grote invloed heeft op ons leven en ons idee van persoonlijke vrijheid. De vrije markt is overal: ze verspreidt zich over de hele wereld en haar rol in ons persoonlijke leven is groter dan ooit. Het lijkt alsof we in de wereld van relaties, reclame, vermaak, het werk dat we doen, de spullen die we kopen etc. alles in volledige vrijheid zelf kunnen kiezen. Maar als we wat beter kijken zien we dat onze keuzes op veel manieren worden beïnvloed door keuzes van anderen en door onder meer reclameboodschappen. Ons beoordelingsvermogen wordt gemanipuleerd door logo's, motto's en reclame. De vraag doemt dan ook op in hoeverre onze vrijheid door de vrije markt wordt bevorderd of juist bedreigd. Of anders gesteld: hoe dienen mensen om te gaan met hun vrijheid binnen de context van de vrije markt als ze het 'goede leven' willen realiseren?
Deze cursus is bedoeld voor degene die wil nadenken over het goede leven in relatie tot vrijheid, techniek en economie. Met veel ruimte voor discussie behandelt cursusleider De Wind dit actuele onderwerp. Hij geeft geen huiswerk op.

Twijfel je over inschrijving? Stuur je contactgegevens naar info@vu-geldrop.nl en wij vragen de docent om je te bellen / mailen.

Vrijdag 14 oktober 2022
6 lessen van 2 uur aanvangstijd 9:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 109,00
Dhr. P.IJ. (Peter) de Wind
9:30 - 11:30
Locatie: Volksuniversiteit Geldrop (klik hier voor de adresgegevens)
Aanmelden wachtlijst >
P.IJ. (Peter) de Wind
P.IJ. (Peter) de Wind
Peter de Wind studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en theologie aan de Katholieke Universiteit Amsterdam. Ruim 30 jaar heeft hij de vakken maatschappijleer, levensbeschouwing en filosofie gedoceerd op het Augustinianum te Eindhoven. Naast zijn leraarsactiviteiten is hij vanaf 1981 bestuurslid van de Stichting Wijsgerige Kring Eindhoven (WKE) en is sinds 2017 voorzitter. Vanaf 1990 redigeert hij de rubrieken “Filosofie & Onderwijs” en “Berichten” van Filosofie-Tijdschrift. Daarnaast is hij onder andere redacteur van de herziene en aangevulde uitgave van het Woordenboek Filosofie (Garant, 2015).