Filosofie: Hannah Arendt

Hannah Arendt heeft zich altijd opgehouden op het grensvlak van de filosofie en het publieke debat. Alleen zo kon zij vormgeven aan wat zij als de opdracht van iedere persoon beschouwde. Vita activa, een ‘actief leven’ noemde zij dat in de titel van één van haar boeken. Betrokkenheid bij het wel en wee van het openbare leven maakt iemand volgens haar pas werkelijk mens. Ze trok met haar scherpe pen ten strijde tegen het “totalitarisme” waarmee ze zowel het nazisme als het stalinisme op het oog had.
Ze schokte de wereld met haar verslag van de berechting van de oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann. Volgens Arendt zat daar geen wilde bruut in de rechtszaal, maar een bureaucraat die zich geen rekenschap gaf van de verschrikking van zijn dienstbevelen. Zij noemde dat ‘de banaliteit van het kwaad’ oftewel het raadsel van het denken zelf. Bij Eichmann was in de ogen van Arendt geen sprake van domheid, maar van gedachteloosheid.
Tijdens de cursus zullen we kennis maken met Hannah Arendts filosofie met haar geheel eigen en fascinerende visie op denken, kennen en oordelen waarbij voortdurend wordt teruggegrepen naar voorbeelden die Arendt noemt. Tegelijkertijd zullen we nagaan wat de waarde van haar filosofische opvatting is voor het huidige politieke debat.
Wordt vervolgd in het najaar van 2023 met: Filosofie - 'Het kwaad, het drama van de vrijheid'.
Er is geen huiswerk.
