Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: LEZ003

Klassieke Mythologie in de beeldende kunst

Klassieke Mythologie in de beeldende kunst
Cursuscode: LEZ003

In de beeldende kunst is de klassieke mythologie een dankbare bron. De verhalen van Jupiter, Venus en hun familieleden werden verbeeld vanwege hun prikkelende inhoud, maar konden evengoed een politieke boodschap overbrengen. Iedere koning regeerde immers graag met Jupiters goedkeuring of hield die indruk hoog. Wie wilde er niet net zo wijs zijn als Minerva, zo mooi als Venus, zo stralend als Apollo.

Binnen de middeleeuwse cultuur werd de mythologie christelijk geïnterpreteerd en ontstond een vreemde mengvorm. Het erotische verhaal van de ontvoerde Ganymedes werd het streven van de menselijke ziel om op te stijgen naar God. 

Goden en helden sieren muren en schilderijen in paleizen, verbeelden elementen, natuurkrachten, karakters en maatschappelijke belangen. Titiaan, Rubens, Rembrandt en Michelangelo behoorden tot de beroemde vertolkers van de verhalen, maar ook in de moderne kunst die over het algemeen wilde breken met de traditie, grijpen kunstenaars nog terug op de oude verhalen.

Donderdag 1 november 2018
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 8,00
Mw. C. (Carla) van Bree
Op uw bestelformulier lijkt het alsof wij geld gaan incasseren voor een lezing. Wij zullen de automatische incasso echter niet daadwerkelijk uitvoeren. Een lezing betaalt u altijd aan de zaal! (Uitzondering is de lezing+wandeling van A.F.Th. van der Heijden, die wordt wel automatisch geïncasseerd!)
19:30 - 21:30
Locatie: Volksuniversiteit Geldrop (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
C. (Carla) van Bree
C. (Carla) van Bree
Ik studeerde aan de kunstacademie van Tilburg en aan de universiteit van Utrecht. Sinds 1999 ben ik actief als docent aan volksuniversiteiten en verwante instellingen. Dat is dankbaar werk, want het publiek is heel geïnteresseerd. Zelf zoek ik nog steeds antwoord op de vraag: waarom maken mensen dingen? Ik hoop dat ik er nooit achter kom. Tot die tijd blijf ik studeren en u er over vertellen. Mocht u informatie willen van de docent, stuur dan een mail naar: carla@kunst-oog.nl