Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: LEZ007

Art Nouveau in Brussel

Art Nouveau in Brussel
Cursuscode: LEZ007

Art Nouveau is rond het jaar 1900 een reactie tegen het steeds weer gebruik maken van historische motieven en vormen uit vroegere perioden in de architectuur en de decoratieve kunsten gedurende de 19e eeuw.
De architecten en kunstenaars van de Art Nouveau gaan uit van de gedachte dat er door middel van geheel nieuwe vormen eenheid moest komen in de ontwerpen en decoraties van gebouwen en interieurs. Uitgaande van een grondmotief, bijvoorbeeld een onregelmatige gebogen lijn, wordt het hele decoratieschema bepaald. Zo kan bij het ontwerpen van een gebouw een nauwe samenwerking ontstaan tussen architecten, vormgevers, schilders en beeldhouwers.

In België komt de Art Nouveau tot bloei aan het eind van de 19e eeuw. Vooral Victor Horta maakt naam met zijn bijzondere ontwerpen voor huizen. Hij is niet alleen vernieuwend door de decoratieve vormen maar ook door revolutionaire vernieuwingen in de plattegrond. Een aantal van zijn gebouwen in Brussel zijn nog te bewonderen.
In deze lezing zal zijn werk in de spotlight staan samen met dat van zijn tijdgenoten in de Belgische hoofdstad.
Horta huis in Tassel

Woensdag 10 november 2021
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 0,00
Dhr. Drs. J. (Joris) van Sleeuwen

Lezingen van vu-Geldrop die gehouden worden bij ons in Centrum Hofdael zijn gratis toegankelijk.  Het is handig als u zich aanmeldt voor onze lezingen, opdat wij weten hoeveel stoelen wij neer moeten zetten. Klik hier om u aan te melden voor een gratis lezing. Klik NIET op de balk hieronder! 

20:00 - 22:00
Locatie: Volksuniversiteit Geldrop (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Drs. J. (Joris) van Sleeuwen
Drs. J. (Joris) van Sleeuwen
Drs. Joris van Sleeuwen is in 1991 als kunsthistoricus afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Voordien behaalde hij in 1982 aan de KU Nijmegen zijn doctoraal geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis. Vanaf 1987 is hij werkzaam in het volwassenenonderwijs en verzorgt hij HOVO-cursussen, lezingen en kunstreizen.