Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: LEZ010

50 jaar Maanlandingen

50 jaar Maanlandingen
Cursuscode: LEZ010

In een boeiende presentatie met uniek beeldmateriaal neemt ruimtevaartdeskundige Hans van der Lande u mee naar de tijd van de Apollomaanlandingen. Het waren Neil Armstrong en Buzz Aldrin die als eerste mensen in 1969 over de maan liepen tijdens de vlucht van Apollo 11. Het verhaal achter de eerste maanlanding zit vol rivaliteit, echte helden, mislukkingen en doorzettingsvermogen.
Ook nu, 50 jaar later, zijn de Apollo maanvluchten nog een inspiratiebron voor samenwerking op ieder niveau, voor dromen, creativiteit en leiderschap. Het verhaal van “De Maanreizen afgestoft!” is dan ook het begin van de nieuwe ruimtevaart. De ruimtevaart voor iedereen! Er zouden na de historische ruimtemissie van Apollo 11 nog vijf Amerikaanse bemande maanlandingen volgen. Met de laatste maanreis van Apollo 17 kwam er in 1972 een einde aan de bemande vluchten naar de maan. Het was tevens het einde van een tijdperk. Een tijdperk waarin de ruimtevaart geschiedenis schreef. Het was spannend, avontuurlijk en leerzaam.
De maan bleek overigens niet geel en van kaas te zijn. De maan is grauw, grijs en stoffig! De oppervlakte wordt bedekt met een laag van zeker zo’n 15 cm maan regoliet, maanstof. Nu 50 jaar na de eerste bemande maanlanding is er een hernieuwde belangstelling voor reizen naar de Maan. Zowel de Amerikanen, Russen, Chinezen en Europeanen willen terug naar de Maan. Na het huidige tijdperk van de ruimtestations en baantjes om de aarde wordt het tijd dat de geschiedenis wordt afgestoft en we opnieuw kennismaken met de maan!
Deze lezing is maatwerk. Het boeiende verhaal van 50 jaar maanlandingen is dan ook geschikt voor zowel de kinderen, jeugd als volwassenen die al dan niet de Apollomaanlandingen hebben meegemaakt.

Klik hier voor inschrijving gratis lezing, de onderstaande opmerking geldt niet.

Maandag 18 mei 2020
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 0,00
Dhr. (Hans) van der Lande
20:00 - 22:00
Locatie: Volksuniversiteit Geldrop (klik hier voor de adresgegevens)
(Hans) van der Lande
(Hans) van der Lande
Hans van der Lande; Volgt de ruimtevaart al sinds 1962, toen hij bij zijn gootouders op een zwart/wit televisie gefascineerd zat te kijken naar de magische beelden van de lancering van de Amerikaanse Mercury 7 met aan boord John Glenn. Na voor verschillende klassen te hebben gestaan op een school in Duitsland voor kinderen van aldaar gelegerde Nederlandse militairen, kreeg hij de kans om zijn passie voor de ruimtevaart en zijn liefde voor het onderwijs te combineren. Met een groot educatief maanproject belandde hij bij het Zeiss Planetarium in Amsterdam Z.O. (Bijlmermeer) en werd collega van de latere wetenschapsjournalist Govert Schilling en de huidige directeur/conservator van het Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Na de verhuizing van het Zeiss Planetarium naar Artis werd hij Manager Public Relations & Educatie bij het officiële bezoekerscentrum van ESA-ESTEC in Noordwijk. Daar verzorgde hij 24 jaar alle vakantieprogramma’s, vele interactieve presentaties, schoolprogramma’s en lezingen. Ook werkt hij veelvuldig mee aan vele tentoonstellingen en programma’s op radio en tv. Als deskundige weet hij als geen ander zijn enthousiasme voor ruimtevaart, sterrenkunde, wetenschap en techniek over te brengen op het publiek. Zijn informatie komt veelal uit eerste hand; van gesprekken en lezingen van en met maanastronauten als Neil Armstrong, Buzz Aldrin, Charlie Duke, Ed Mitchell. Ook met de astronauten Frank DeWinne, Dirk Frimout, André Kuipers, Wubbo Ockels, Lodewijk van den Berg en met nog vele andere ruimtevaarders uit China, Rusland en Amerika heeft Van der Lande regelmatig samengewerkt tijdens educatieve projecten, lezingen en presentaties. Daarnaast bezocht hij verschillende ruimtevaartcentra in Amerika, Rusland, Kazachstan, België, Duitsland en Frankrijk. Verscheidene keren was hij te gast bij NASA waar hij verschillende ruimtevaartsimulatieprogramma’s heeft gevolgd. Een van de hoogtepunten was wel het bijwonen van de lancering van André Kuipers in Kazachstan in 2004. Hoewel Hans van der Lande de astronomie ook een zeer warm hart toedraagt, ligt zijn passie echter bij de ontwikkeling van de ruimtevaart. Op boeiende, enthousiaste en vaak interactieve wijze, ondersteund met uniek beeldmateriaal presenteert hij graag ruimtevaart gerelateerde onderwerpen aan het grote publiek. Zijn manier van vertellen en zijn enthousiasme maakt hem een graag geziene gast op sterrenwachten, scholen, instellingen, bij bedrijven en in de media.