Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: LEZ002

Roofkunst tijdens de Tweede Wereldoorlog

Roofkunst tijdens de Tweede Wereldoorlog
Cursuscode: LEZ002

In het kader van Geldrop 75 jaar bevrijd zijn er in de week vanaf 7 september vele activiteiten in Geldrop, waaronder deze lezing bij de Volksuniversiteit.

Over schoonheid en smaak valt te twisten, maar de nazi’s hadden daar duidelijke ideeën over. Hen ongevallige kunst (bijvoorbeeld expressionistisch werk) werd ‘ontaard’ genoemd. Deze kunst verdween in de jaren ’30 uit de Duitse musea. Kunst die wel in de smaak viel, oud en nieuw, werd vol trots getoond.

Ook Nederland heeft hier in de oorlogsjaren mee te maken gehad. Privéverzamelaars werden ongemoeid gelaten, tenzij het joden betrof. Veel joodse verzamelaars verkochten onder dwang of druk hun collecties, of hun achtergelaten verzamelingen werden in beslag genomen. Jaren later belandden veel kunstwerken, vaak via omwegen, in musea.

Waren deze verwervingen rechtmatig? In Nederland is een restitutiecommissie tot de dag van vandaag bezig aanspraken van erven te beoordelen. Bekend is de claim van de familie van kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Verschillende schilderijen, inmiddels onderdeel van Nederlandse en buitenlandse museumcollecties, werden afgestaan aan de erven.
Het oordeel van de commissie pakt overigens niet altijd ten voordele van de eisers uit: een schilderij van Kandinsky, uit het voormalige bezit van een Duitse joodse familie, blijft in de collectie van het Van Abbemuseum.

Donderdag 12 september 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 0,00
Mw. C. (Carla) van Bree
20:00 - 22:00
Locatie: Volksuniversiteit Geldrop (klik hier voor de adresgegevens)
C. (Carla) van Bree
C. (Carla) van Bree
Ik studeerde aan de kunstacademie van Tilburg en aan de universiteit van Utrecht. Sinds 1999 ben ik actief als docent aan volksuniversiteiten en verwante instellingen. Dat is dankbaar werk, want het publiek is heel geïnteresseerd. Zelf zoek ik nog steeds antwoord op de vraag: waarom maken mensen dingen? Ik hoop dat ik er nooit achter kom. Tot die tijd blijf ik studeren en u er over vertellen. Mocht u informatie willen van de docent, stuur dan een mail naar: carla@kunst-oog.nl Website: www.kunst-oog.nl