Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KCO020

Napels, Pompeii en Capri

Napels, Pompeii en Capri
Cursuscode: KCO020

Laat u meevoeren op ontdekkingsreis door de prachtige natuur en de zeer rijke cultuur van Napels, Pompeii, Herculaneum, Capri, Sorrento, Amalfitaanse kust en Paestum

  1. Eerst Napels zien en dan genieten!
  2. De geheimen van Pompeii en Herculaneum
  3. De romantiek van Capri, Sorrento, Amalfitaanse kust en Paestum

1. In de fascinerende stad Napels zijn sporen te vinden van o.a. Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Normandiërs, Hohenstaufen, Anjou’s, Spanjaarden (Aragón, Habsburgers), Bourbons en Fransen. En dat niet alleen bovengronds maar ook ondergronds. Een stad met bijzondere bezienswaardigheden als koninklijke paleizen (Palazzo Reale, Ca-podimonte), robuste kastelen (Castel Nuovo, Castel dell’Ovo), fraaie kerken (Kathedraal, Santa Chiara) en idyllisch gelegen kloosters (Certosa di San Martino).
Maar het echte Napels vind je in de sfeervolle nauwe straatjes met elkaar verbonden door volle waslijnen. Waar het straatleven de ware ziel van de Napolitaan toont, waar de opwinding groot is als het bloedwonder van de heilige Gennaro weer is voltrokken en waar prachtige Napolitaanse liederen vanaf balkons schallen. Wat is het verhaal achter Pulcinella, Babà, pizza Margherita, Italiaanse hoorn, Presepe (Napolitaan-se kerststal) etc.?

2. Tijdens de tweede bijeenkomst bezoeken we zowel Pompei, een van de best bewaarde Romeinse steden, als ook Herculaneum, volledig bedekt door as en lava als gevolg van de vulkaanuitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus. Dankzij deze ramp en de sinds de 18e eeuw gedane opgravingen, weten we nu veel meer over het leven van alledag, de activiteiten van de middenstand, de stedelijke bebouwing, de inrichting van de huizen, de functie van de badhuizen, het belang en de uitingen van godenverering, de opvattingen m.b.t. seksualiteit. Kortom, Pompei en Herculaneum gaan weer leven!

3. De laatste bijeenkomst voert u allereerst naar het schitterend gelegen eiland Capri, waar Romeinse keizers als Augustus en Tiberius (Villa Jovis) hebben gewoond. Een bezoek meer dan waard is de villa San Michele van de Zweedse arts/kunstverzamelaar Axel Munthe in Anacapri, ook bereikbaar via de steile Scala Fenicia.
Indrukwekkende vergezichten krijg je vanuit het pittoreske en mondaine Capri-stad met de tuinen van Augustus. Kleurrijk en bloemrijk zijn de parfums van Carthusia, waarvan de geheime samenstelling afkomstig is van het voormalige Kartuizer klooster.
Een boottochtje rond het eiland met een bezoek aan de magische Blauwe Grot maakt het bezoek aan Capri compleet.
Na een korte oversteek bezoeken we Sorrento, dat gelegen is tussen vele citroenboomgaarden en daarom als bakermat van de Limoncello wordt beschouwd. De kathedraal is zeer bezienswaardig en uitvalsbasis van de indruk-wekkende processies in de Goede Week. De Amalfitaanse kust (La Costiera Amalfitana) is landschappelijk het mooiste dat Campania te bieden heeft. De panoramische vergezichten vanaf de smalle en bochtige kustweg van Positano tot Vietri sul Mare (55 km) zijn spectaculair. De weg loopt bovenop een steile helling en verbindt opeenvolgende kleine stadjes die tegen de bergwand geplakt lijken. Fraaie tuinen en grootse villa’s wisselen elkaar af zoals Villa Cimbrone en Villa Rufolo in Ravello. Amalfi pronkt met haar imposante Duomo gewijd aan de apostel Andreas. Vietri sul Mare is gekend om de veelkleurige keramiek.

Tenslotte bezoeken we Paestum, de Romeinse benaming van de oorspronkelijk Griekse stad Poseidonia. Bijzonder zijn de drie Dorische tempels gewijd aan de Griekse godinnen Hera en Athena. Absoluut hoogtepunt is de graftombe van de duiker met intrigerende schilderingen.
Op 16 januari: Napels
Op 23 januari: Pompeii
Op 30 januari: Capri

Woensdag 16 januari 2019
3 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 14:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 47,00
Dhr. M. (Marc) Permeke

U kunt er voor kiezen de docent de 1ste les €7,50 te betalen. Daarvoor krijgt u de getoonde beelden na iedere les per e-mail thuisgestuurd.

14:30 - 17:00
Locatie: Volksuniversiteit Geldrop (klik hier voor de adres gegevens)
M. (Marc) Permeke
M. (Marc) Permeke
Marc Permeke werkte als hogeschooldocent Management Toerisme aan de NHTV Breda, waar hij zich toelegde op cultuurtoerisme, kunstgeschiedenis, de organisatie en begeleiding van talloze reizen in Europa. Hij woonde langere tijd in Rome en in Sicilië, waar hij culturele reizen begeleidde.