Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KCO015

De geschiedenis van Rusland

De geschiedenis van Rusland
Cursuscode: KCO015

We beginnen met  "Het ontstaan van Rusland". Facetten die aan de orde komen zijn de overgang van heidendom naar het orthodoxe geloof. De belangrijke rol van Kiev Rus. De eerste Tsaren dynastie, de Ruriks, uit Scandinavië afkomstig. De belangrijke rol van de Griekse cultuur en Byzantium. Het schisma tussen het Rooms-katholieke westen van Europa en het orthodoxe oosten.De introductie van het Cyrillische schrift door de Griekse apostel Cyrillus.

De tweede les zal Tsaar Peter de Grote als centraal onderwerp hebben. Hij stichtte de  stad Sint Petersburg. Door haar ligging aan de Finse golf vormde deze stad een uitkijkpost op het westen. Het werd de nieuwe hoofdstad van het Russische rijk. Moskou moest met de tweede plaats genoegen nemen. Tsaar Peter ging op reis naar het westen vooral naar Nederland om zich te bekwamen in onze techniek en cultuur en deze vaardigheden in Rusland te introduceren. Hij was zo dol op ons land dat hij zelfs met plan heeft gespeeld Nederlands de officiële taal van Rusland te maken. Veel Russische scheepvaarttermen komen uit het Nederlands. (flot-vloot, botsman-bootsman enz.)

De laatste les bestrijkt de periode vanaf de ineenstorting van de Sovjet-Unie tot aan nu. De moeilijke relatie met het westen. De opkomst van Wladimir Poetin. De problematische verhouding van Moskou met sommige van de vroegere leden van de Sovjet-Unie. Denk aan Oekraïne, Georgië en de Baltische staten. De rol van de Russische taal in de wereld. Wie zal Poetin op gaan volgen? En hoe is het gesteld met het democratische gehalte van Rusland. 

Evt. bijkomende kosten voor kopiën.

Donderdag 4 april 2019
3 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 38,00
Dhr. D. (Dirk) Flinterman
19:30 - 21:00
Locatie: Volksuniversiteit Geldrop (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
D. (Dirk) Flinterman
D. (Dirk) Flinterman
Ik ben Dirk Flinterman. Dertig jaar heb ik met veel plezier Engels gegeven aan middelbare scholen in de regio Eindhoven. Daarna heb ik het roer omgegooid en ben actief geraakt in de Russische taal en letterkunde. Een paar jaar geleden ben ik beëdigd als vertaler Russisch. Ik begeleid reizen naar Rusland en studeerde aan de universiteit van Moskou en het Nederlands instituut in Petersburg.