Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KCO050

Dageraad der mensheid - De Vroege geschiedenis van Europa

Dageraad der mensheid - De Vroege geschiedenis van Europa
Cursuscode: KCO050

Op dit moment leven er ongeveer 750 miljoen mensen in Europa. Er was ooit een tijd waarin hier nog niemand woonde. Het door Dan Brown recentelijk verwoorde ‘Waar komen wij vandaan?’ (in: Oorsprong) vormt het uitgangspunt van deze cursus.
Europeanen zijn immigranten. Zoveel is wel duidelijk. Maar waar vandaan dan ? En hoe? En hoe weten we dat? We zien dat de wet van Darwin, de best aangepasten hebben de beste kans om te overleven, helemaal van toepassing is op de eerste Europeanen, innovatieve mensen die de geboden kansen optimaal benutten en daardoor de basis leggen voor een zeer succesvolle populatie. De wetenschap staat niet stil, oude theorieën over onze afkomst zijn vervangen door nieuwe.

Deze cursus laat de laatste stand van zaken zien en we staan stil bij de vraag hoe we aan die informatie komen en tot welke discussies dat kan leiden. Het is de tijd van grote klimaatsveranderingen die we ijstijden zijn gaan noemen, maar in feite een ingewikkelde afwisseling is van warme en soms zeer koude perioden. Toch weet de Europese mens zich in die uiteenlopende omstandigheden aan te passen en te handhaven. Nieuwkomers brengen niet alleen nieuwe ideeën en andere visies mee, ze inspireren en enthousiasmeren. Het leidt tot de vroegste kunst in Europa, niet alleen onder overhangende rotsen en in grotten, maar ook mobiele kunst. Symbolen van vruchtbaarheid, een aansporing aan de goden voor de goede afloop van de jacht, goden- en voorouderverering. Het zijn de kinderjaren uit onze eigen geschiedenis. De cursus omvat tien lessen van elk 2 x 45 minuten:

  • 1  inleiding: de Bijbel, geologie, de fossiele mens, relatieve en absolute chronologie en wijzen van dateren
  • 2  Het ontstaan van de mensheid in Afrika
  • 3  ‘Out of Africa’ I – de eerste emigratie naar Eurazië
  • 4  Klimaatveranderingen – ijstijden
  • 5  Neanderthalers in Europa
  • 6  ‘Out of Africa’ II – de tweede emigratie naar Eurazië
  • 7  Draagbare kunst uit het laat-paleolithicum
  • 8  Laat-paleolithische kunst in grotten en onder abri’s
  • 9  De rendierjagers van het noorden
  • 10 De middensteentijd
Woensdag 2 oktober 2019
10 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 154,00
Dhr. Drs J.P.C.A. (Johan) Hendriks

De lessen zijn 2x 45 minuten met een pauze van 30 minuten.

10:00 - 12:00
Locatie: Volksuniversiteit Geldrop (klik hier voor de adresgegevens)
Drs J.P.C.A. (Johan) Hendriks
Drs J.P.C.A. (Johan) Hendriks
Sedert 2011 verzorg ik cursussen aan de Hovo's van Tilburg (Hovo Brabant) en Nijmegen (Radboud Universiteit) over diverse onderwerpen die vrijwel allemaal een raakvlak hebben in de interessegebieden geschiedenis, kunstgeschiedenis en archeologie. De cursussen worden door de cursisten zeer hoog gewaardeerd. Dat is na te vragen bij de directies van deze instellingen. Toch krijg ik ook met enige regelmaat de vraag waarom deze boeiende cursussen alleen beschikbaar zijn voor 50+-ers. Het enige antwoord wat ik daar op kan bedenken is dat de Hovo's geïnteresseerd waren in het cursusaanbod. In het verleden heb ik ook cursussen, op min of meer hetzelfde gebied gegeven aan de Volksuniversiteit Terra Nova in Tilburg, totdat deze in de jaren negentig van de vorige eeuw in die vorm werd opgeheven. Ik realiseer me echter meer en meer dat ook jongeren de kans zouden moeten krijgen om de informatie die mijn cursussen bevatten, en die steeds actueel en up-to-date zijn, tot zich te nemen. U krijgt nu de kans bij Volksuniversiteit Geldrop.