Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KCO020

Rome, veelzijdig en altijd verrassend

Rome, veelzijdig en altijd verrassend
Cursuscode: KCO020

In deze driedelige kunst- en cultuurhistorische cursus komen drie zeer interessante en belangrijke perioden uit de geschiedenis van Rome aan bod nl. de Romeinse Keizertijd, de Renaissance en de Barok. Gekeken wordt naar de personen die een essentiële rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling, uitbreiding en verfraaiing van de stad, zowel opdrachtgevers, architecten als kunstenaars. Centraal staan architectuur, schilderkunst en beeldhouwkunst, maar ook aspecten van bv. de politieke situatie en het dagelijkse leven passeren de revue. Aan de hand hiervan is er een keuze gemaakt welke bekende en beslist ook minder bekende bezienswaardigheden middels talloze kleurrijke illustraties vertoond worden.

1. Romeinse Keizerrijk (27 v.Chr. - 476 n.Chr.) 

Het Romeinse Keizerrijk (Imperium Romanum), is feitelijk de laatste fase van het Romeinse Rijk. In 2014 herdachten we het feit dat de eerste Romeinse keizer, Caesar Augustus, 2000 jaar geleden stierf. Hoe belangrijk is hij voor Rome en het Romeinse rijk geweest? Andere keizers die hun stempel op de stad hebben gedrukt zijn o.a. Nero, Vespasianus, Titus, Trajanus, Hadrianus, Diocletianus en Constantijn de Grote. We maken kennis met keizersfora, paleizen, tempels (o.a. Pantheon), (amfi)theaters, badhuizen, circussen, triomfbogen en basilica’s. Getoond wordt ook welke rol ze in de toenmalige maatschappij hebben gespeeld.

Colosseum

 

2. Rome in de Renaissance (1440 - 1530) 

Hoewel Florence bekend staat als de ’geboorteplaats van de Renaissance’, biedt Rome een groot aantal bijzondere voorbeelden in deze vernieuwende stijl, die teruggaat tot de Klassieke Oudheid. Vooruitstrevend in dit opzicht zijn de pausen Nicolaas V, Sixtus IV, Alexander VI, Julius II en Leo X. Zij hebben beroemde architecten als Bramante, Leon Battista Alberti, Antonio da Sangallo en kunstenaars als Fra Angelico, Pinturicchio, Michelangelo, Rafaël, Botticelli, Perugino aangetrokken. Hoogtepunten o.a. zijn de door Rafaël gedecoreerde pauselijke vertrekken in het Vaticaan en de fresco’s van de Sixtijnse kapel. Maar niet minder fraai zijn de prachtige kerkjes van Santa Maria del Popolo, Sant’Agostino en Santa Maria della Pace met hun kunstschatten. Of het tempeltje (Tempietto) van Bramante dat niet onder doet voor een bouwwerk uit de Klassieke Oudheid.

Tenslotte laten adellijke families als Della Rovere en Farnese hun stadspaleizen in grootse stijl bouwen en decoreren. Rome krijgt in deze periode opnieuw de grandeur die het daarvoor verloren had.

Sixtijnse kapel

3. Het Barokke Rome (1600 - 1750) 

In Rome bevindt zich de wieg van de Barok. Deze stijlperiode staat in het teken van de gevolgen van de Contra-Reformatie als reactie op de Reformatie van o.m. Luther. Er ontstaat een nieuwe kerkvorm die o.m. kenmerkend is voor de religieuze orde van de Jezuïeten. Een uitbundige vormentaal zowel extern als intern toont de pracht en praal van de Rooms-katholieke kerk. Schilders kunnen zich uitleven in ruimtelijk-ogende fresco's in de interieurs van deze kerken. Onbetwiste hoogtepunt is het plafond van de hoofdkerk van de Jezuïeten, Il Gesú. Pausen als Urbanus VIII (Barberini) en kardinalen zijn belangrijke opdrachtgevers.

Het stadsbeeld wordt ingrijpend gewijzigd door beeldhouwer en bouwmeester Gian Lorenzo Bernini, een geniale duizendpoot, en zijn grote rivaal architect Francesco Borromini (San Carlo alle Quattro Fontane). Stedenbouwkundige ingrepen zorgen voor lange zichtassen en pleinen (Sint Pietersplein), die verrassen door barokke fonteinen zoals de Vierstromenfontein op Piazza Navona. Stadspaleizen van o.m. de families Barberini en Chigi verhogen het aanzien van de adel.

 

In de schilderkunst slaat Caravaggio een revolutionaire weg in met zijn uitermate realistische schilderijen, waarvan enkele topstukken nog op de oorspronkelijke plaats in Romeinse kerken te bewonderen zijn. En natuurlijk niet te vergeten de beeldhouwwerken van Bernini in Museum Villa Borghese. Kortom, er valt in het barokke Rome nog veel te ontdekken en te genieten.

Vrijdag 4 juni 2021
3 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 9:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 62,00
Dhr. M. (Marc) Permeke
9:30 - 12:00
Locatie: Volksuniversiteit Geldrop (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
M. (Marc) Permeke
M. (Marc) Permeke
Als kenner en liefhebber van Italië wil ik graag mijn kennis en ervaring delen met geïnteresseerden. Sinds 2013 geef ik presentaties over Italiaanse steden (Rome, Florence), regio’s (Campania, Sicilië) en individuele kunstenaars als Gian Lorenzo Bernini en Caravaggio. Niet alleen bij diverse Volksuniversiteiten en Dante Alighieri afdelingen in geheel Nederland maar ook voor het Davidsfonds in België. Naast inzicht in de kunst-en cultuurhistorische ontwikkelingen van land en volk krijgt men een goed beeld van de culturele en toeristische mogelijkheden. Na een verblijf in Rome (1974-1977) heb ik als reisleider/gids op Sicilië van 1980 tot 1984 culturele reizen begeleid. Terug in Nederland is mijn kunsthistorische kennis verbreed tijdens de deeltijdopleiding Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de universiteit van Leiden. Van 1989 tot aan mijn pensionering in juni 2012 ben ik werkzaam geweest als hogeschooldocent Management Toerisme aan de NHTV internationaal hoger onderwijs Breda (momenteel Breda University of Applied Sciences). Toen heb ik mij o.m. beziggehouden met cultuurtoerisme, kunstgeschiedenis, reisbegeleiding en de organisatie en uitvoering van talloze studiereizen.