Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KCO050

Kunstgeschiedenis, deel 2

Kunstgeschiedenis, deel 2
Cursuscode: KCO050

Deel 2 start met een korte terugblik op de Barokke periode die in het zuiden veel exuberanter uitpakte dan in het Noorden. Behalve de Barok in Italië kijken we ook naar de Franse, Duitse en Oostenrijkse pracht en praal.

Tijdens de daarop volgende Romantiek lijken de ontwikkelingen weer wat homogener te worden door nieuwe aandacht voor het persoonlijke gevoel.

We vervolgen via de Verlichting en het Classiscisme met het Realisme in de 19de eeuw als voorbode van de daarna ontstane moderne kunststromingen. Art Nouveau, symbolisme en de Pré Raphaeliten komen voorbij. Met Van Gogh en Gauguin komen we aan bij het Impressionisme en Expressionisme, gevolgd door een hele reeks moderne kunst stromingen, zoals Cubisme, Futurisme, De Stijl, Suprematisme, Dada en Surrealisme. Ook de ontwikkelingen in moderne bouwkunst en design worden behandeld. In de Abstract Expressionistische en minimalistische stromingen spelen de Verenigde Staten een hoofdrol in de na-oorlogse kunst. We eindigen met het Postmodernisme en besteden tot slot enige aandacht aan de hedendaagse ontwikkelingen in de kunst.

Kunstgeschiedenis deel 1 omvat de periode: vroege culturen tot de Barok - 12 lessen (altijd in het voorjaar)
Kunstgeschiedenis deel 2 omvat de periode: Van Barok tot moderne en hedendaagse kunst. – 10 lessen (altijd in het najaar)

Let op: U hoeft de cursussen niet op volgorde te doen. Deel 1 & deel 2 zijn onafhankelijk van elkaar te volgen. U kunt zich rustig inschrijven voor deel 2 als u deel 1 niet heeft gevolgd. 

Dinsdag 4 oktober 2022
10 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 126,00
Mw. Drs. A. (Anneke) van Eeuwijk-Kooij
10:00 - 11:30
Locatie: Volksuniversiteit Geldrop (klik hier voor de adresgegevens)
Aanmelden wachtlijst >
Drs. A. (Anneke) van Eeuwijk-Kooij
Drs. A. (Anneke) van Eeuwijk-Kooij
Een aantal jaar gaf ik Kunstgeschiedenis aan de Universiteit in Utrecht, maar ook aan de Volksuniversiteit aldaar. Na een aantal jaren ander werk gedaan te hebben, vaak wel in relatie met Kunst, ben ik blij mijn vak als docent Kunstgeschiedenis weer op te pakken. Ik ben als kunsthistoricus dol op mijn eigen vak. Alle periodes in de geschiedenis van de Kunst vind ik interessant. Waarom is in het verleden kunst gemaakt, met welk doel? En wat motiveert kunstenaars vandaag de dag om kunst te maken? Ik vind het interessant om kunst te plaatsen tegen de achtergrond van historische en culturele ontwikkelingen. Ik houd van de grote lijnen. Graag verzorg ik een compleet overzicht van de kunstgeschiedenis van de oudheid tot nu. Naast beeldende kunst ben ik ook een enthousiaste pianiste/toetsenist in een jazz band.